Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-03@16:03:18 GMT

بانوی سردار؛ قدرتمندترین زن لر در تخت فولاد

تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۱۱۲۵۹

بانوی سردار؛ قدرتمندترین زن لر در تخت فولاد

به گزارش خبرنگار مهر، شب گذشته مجموعه تلویزیونی ۱۲ قسمتی بانوی سردار به پایان رسید. سریالی که درباره شخصیت بی بی مریم زن تحصیلکرده و فعال سیاسی ایل بختیاری در استان اصفهان بود. هر چند که بازیگر شخصیت اصلی این سریال نتوانست عظمت شخصیت بی بی مریم را به تصویر بکشاند اما بهانه‌ای شد برای معرفی این زن سردار به مردمی که با او ناآشنا بودند البته بی بی مریم در میان ایل بختیاری یکی از بزرگان و تاثیرگذارترین زنان در تاریخ معاصر ایران به شمار می‌آید و مایه افتخار ایرانی هاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بی بی مریم ایلخان بختیاری فرزند مرحوم حسینقلی خان است که به سردار مریم مشهور شد و در جریان فعالیت‌های سیاسی دوران مشروطه و فتح تهران بسیار تأثیر داشت. قبر این زن با سنگ‌های لاجوردی رنگش در یکی از اتاق‌های آرامگاه بختیاری‌ها در تکیه میرفندرسکی در کنار مصطفی خان ارشد بختیاری فرزند فتح الله خان معروف به سالار ارشدی و بی بی شاهزاده بی گم فرزند حاج خسروخان ایلخانی (سردار ظفر) بردارزاده اش و پدرش حسینقلی خان قرار دارد.

بی بی مریم در سال ۱۲۵۳ به دنیا آمد و در سال ۱۳۱۶ سه سال بعد از کشته شدن پسرش علیمردان خان از دنیا رفت. بی بی مریم سردار بزرگ لر از زنان روشنفکر عصر خود بود که در جهت مطالبه حقوق زنان و مبارزه با اشغالگران روس و انگلیس فعالیت می‌کرد. او در جهت فتح تهران در زمان مشروطه از حامیان اصلی برادرش سردار اسعد بود. او همچنین نشان پادشاهی آلمان را نیز که مهمترین نشان دولت آلمان بود کسب کرد.

بختیاری‌ها نیز از دوره قاجار و همزمان با نهضت مشروطه در تخت فولاد صاحب تکیه اختصاصی و تحت عنوان تکیه بختیاری‌ها شدند؛ اگرچه این نکته قابل تأمل است که ردپای حجاری قبور آنها در تکایای دیگر از جمله تکیه فیض نیز به خوبی مشهود است.

سنگ قبر آنها غیر از حسینقلی خان با سنگ‌های آبی رنگ مزین شده است و در طول سال‌ها آسیب دیده‌اند اما سنگ حسینقلی خان همچنان با تزئینات بسیار سالم مانده است.

قبر محقر بی بی مریم کنار دیواری قرار دارد که اگر بازدیدکننده ای شخصیت او را نشناسد نمی‌تواند متوجه آن شود. تا چند سال پیش آرامگاه بختیاری‌ها و کل مجموعه تکیه میرفندرسکی شبیه به مخروبه ای دور از شأن مجموعه تاریخی تخت فولاد و آرامگاه بختیاری‌ها بود تا اینکه یک بار در سال ۸۶ مرمت شد و پس از آن دوباره با کمک مدیریت مجموعه گورستان تخت فولاد و بختیاری‌ها به سر و وضع دیوارها و بناهای موجود در آن رسیدگی شد ولی هنوز سنگ قبر آنها مرمت نشده است و از بیرون مجموعه نیز کسی نمی‌داند که بی بی مریم در اینجا دفن است چون رزومه ای از آنها بیرون مجموعه وجود ندارد و تکیه نیز بخش جدا شده‌ای از گورستان تخت فولاد است.

این تکیه در روزهای ۵ شنبه و جمعه باز است و هر ساعتی امکان بازدید از آن نیست.

کد خبر 4711163 فاطیما کریمی

منبع: مهر

کلیدواژه: قبرستان تخت فولاد اصفهان میراث فرهنگی کتاب و کتابخوانی ترجمه معرفی کتاب گردشگری ادبیات نشر نو نقد کتاب ادبیات جهان بازار نشر رونمایی کتاب تجدید چاپ معرفی نشریات رایزنی فرهنگی فرهنگ عمومی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۱۱۲۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قدرتمندترین موتور فضایی چین ۵۰۰ تن پیشرانش تولید کرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اینترستینگ انجینرینگ، سازمان علوم آیرواسپیس و فناوری چین(CASC) برنامه موشک لانگ مارچ را مدیریت می کند. CASC اعلام کرده موشک ها با پایان یافتن این مجموعه تست، آماده آزمایش پرواز خواهند بود. این سازمان همچنین به خبرنگاران اعلام کرد ۴ موتور سوخت اکسیژن مایع کروسین موازی در تست انجام شده روز یک شنبه در کل ۵۰۰ تن پیش رانش تولید کردند.

این آزمایش ها در مرکز تست تانگ چوان واقع در شمال غربی ایالت شانشی انجام شده است.

طبق بیانیه CASC این نخستین تست احتراق موازی ۴ موتور بزرگ سوخت اکسیژن مایع کروسین است و موفقیت آمیز بودن آن گام مهمی در برنامه فضایی کشور به شمار می رود.

لی بین معاون مدیر CASC در این باره گفت: تست به طور کامل قابلیت فعالیت و اعتبار موتورها را به طور جداگانه تایید کرد. موتورها اکنون آماده انتقال به مرحله بعدی تست ها هستند.

طبق گزارش CCTV چین ۴ موتور YF 100با فناوری چرخش پمپ عقب طراحی شده اند. این امر در مقایسه با طراحی چرخشی پمپ جلو که به طور معمول به کار می رود، به کاهش اندازه و وزن ساختار موتور منجر می شود.

این جدیدترین نسخه از موتور YF100 با موتور سوخت اکسیژن مایع کروسین است.

کد خبر 6093351 شیوا سعیدی قوی اندام

دیگر خبرها

  • رئیس و دادستان عمومی مجموعه قضایی شهرستان اردل معرفی شد
  • ویسی: فدراسیون و سازمان لیگ عرضه ندارند شورای امنیت وسط بیاید
  • برپایی نمایشگاه خوشنویسی در شهرکرد
  • ویسی:فدراسیون و سازمان لیگ عرضه ندارند شورای امنیت وسط بیاید
  • تکیه خاتون آبادی؛ محور دومین رویداد تکیه گرد
  • تکیه خاتون‌آبادی، محور دومین رویداد تکیه‌گرد
  • تکیه خاتون‌آبادی؛ محور دومین رویداد تکیه‌گرد
  • طرح نور یک کار جهادی و انقلابی است
  • طرح نور در چارچوب اعتقاد و بصیرت جاری شده است
  • قدرتمندترین موتور فضایی چین ۵۰۰ تن پیشرانش تولید کرد